Sfinx Ekiden Gent (27/03)

Jurgen Van Eeghem vroeg een 2-tal weken terug of ik geen zin had om een gekwetst loper van zijn team te vervangen in de aflossingsmarathon te Gent. Ik heb wel al een wedstrijd op zondag gepland maar nog niet op zaterdag dus ik heb niet al te veel overredingskracht nodig en vraag hoeveel ik moet lopen? 10k zegt Jurgen… shiiit, da ga ik voelen de dag nadien, maar bon we zien wel denk ik. :)

Maar eigenlijk ben ik wel blij, eindelijk nog eens een 10k wedstrijd lopen – wat mijn favoriete afstand is – en een aanval op het 10k PR wagen… :)

De wedstrijd

Onze 1e loper zet een supertijd neer (5k in 19:46) en kan daardoor als 2e loper vrij vooraan starten, ik neem de Tasuki aan en schiet uit de startblokken. Na een 100-tal meter kijk ik op m’n horloge en zie dat ik 20.3km/u aan ‘t lopen ben, howla misschien toch een beetje rap aan ‘t starten precies.

als een speer uit de startblokken schieten...

als een speer uit de startblokken schieten...

Ondertussen roept Frederik Ampe van langs de kant: niet op uw horloge kijken blijven gaan. Maar ik ben blij dat ik toch efkes gepiept heb en verlaag m’n snelheid drastisch richting 14km/u, net op tijd getemperd, heb me nog niet opgeblazen…

Even later halen er me 2 lopers bij, de ene loopt veel te snel en laat ik onmiddellijk passeren, de andere loper – een meisje – volg ik, maar ook haar tempo blijkt uiteindelijk net te hoog te liggen, na 1 kilometer moet ik een gaatje laten vallen en ben ik op mezelf aangewezen om mijn tempo zo hoog als mogelijk te houden…

ik val vrij snel alleen...

ik val vrij snel alleen...

Gelukkig is er nu nog niet veel wind, ik zoek m’n cadans en die ligt hoog genoeg om het meisje dat ik moest lossen in zicht te houden en geen andere lopers te laten dichter komen.

Kilometer 4, ik nader de eerste maal het eindpunt, ik beklaag het me serieus dat ik nog een rondje moet nadat ik het 5 kilometer punt bereik…

begin van 2e ronde, het beste is er ondertussen al een tijdje af...

begin van 2e ronde, het beste is er ondertussen al een tijdje af...

In het begin van de 2e ronde laat ik even het hoofd zakken en laat de snelheid zakken… in kilometer 7 moet ik zelfs even een bokkesprong maken om uit de weg te springen voor een fietser die ineens voor me komt opdraaien.

Eenmaal ik zie dat het maar een kleine 10 minuten meer lopen is naar de streep krijg ik terug wat mentale kracht, ik vergeet dat ik moe ben en het lukt me om terug het tempo ietsje te verhogen en opnieuw die 14km/u op te zoeken…

Ik beëindig m’n 2 rondes in 42:13 en geef m’n Tasuki aan de volgende loper die moet starten, aangezien m’n Garmin nog geen 10km aanduidt trek ik nog even kop door voor m’n opvolger tot een eindje voorbij de streep…

Eenmaal de 10k bereikt is duw ik op stop en bol ik uit: de 10k werd gelopen in 42:29 (14.1k/u) en loop daarmee (ondanks bijna gans de weg alleen lopen) vandaag 16 seconden sneller dan m’n vorig PR op de 10k.

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop: klein dipje in ronde 2

Team

We hebben best een sterk team (Visitatie 2) eigenlijk want we eindigen 24e op 176 deelnemende groepen (net voor de bloggers (Herman, Anja, ea…) die eindigen op de 25e plaats met hun team).

Naam Afstand Tijd
Stein Hubau 5k 00:19:46
Peter De Decker 10k 00:42:13
Philippe Dhoore 5k 00:22:47
Wouter De Decker 10k 00:47:53
Jurgen Van Eeghem 5k 00:21:45
Stijn Nachtergaele 7.2k 00:31:06
(Totaaltijd) 03:05:27

17 Responses to “Sfinx Ekiden Gent (27/03)”

 1. Chris Rogghe says:

  goed teamke precies ! proficiat ! :-)

 2. ja Jurgen had nochtans gezegd dat er een paar tussen zaten die rond het uur gingen lopen op 10k, maar dat was verre van waar… ‘t waren straffe mannen die serieus petrol gaven allemaal :)

  We hebben in ieder geval het ander team van Jurgen’s school ver achter gelaten wat het hoofddoel was (wij 24e, het andere team van Visitatie 130e)

 3. Luc says:

  Zeer goed gelopen, en wat een mooie tijd.

 4. Goed gedaan. Toch even moeten opzoeken wat een Tasuki was.

 5. het gewoon een lint noemen was idd makkelijker geweest :)

 6. op deze manier wordt mijn woordenschat toch wat rijker.

 7. herman says:

  Knap gelopen, en opnieuw een PR. Proficiat

 8. Jurgen says:

  Peter, nogmaals bedankt en chapeau voor je puike prestatie! Zeker omdat je constant alleen liep! Mooi gedaan! Mede door jouw knappe 10k konden we als 24ste team afgeklokt worden!
  Tot binnenkort!

 9. Dirkjogt says:

  Knap! Nina van ons team moet je kort op de hielen gezeten hebben, zij liep tgrouwens de besttijd bij de dames. Het scheelde maar weinig aan de eindmeet!

 10. Stofke says:

  Sterk zenne, al was die start veeeel te rap :-))) maar gij hebt getemperd, ik kon da nie :-)

 11. Michel says:

  Hoe vaak ga je nog straffe dingen neerzetten Peter?!

 12. Peter says:

  @Dirk: ik denk dat Nina waarschijnlijk net voor me liep en dat dat de dame was die ik niet kon volgen…

 13. natalie says:

  sterk gelopen hoor Peter…knap.

 14. […] heb ik gisteren 10 kilometer tegen (en over) m’n persoonlijke grens gelopen op de Sfinx Ekiden en besef dat het waarschijnlijk niet zo verstandig is om een snelle wedstrijd te lopen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.