Zandvoort Circuit Run (pacer 1u50)

Hé, er doet een Belg mee! hoor ik een klein jongentje zeggen terwijl ik me zit om te kleden in m’n wagen. Jazeker, denk ik en ik zal zelfs meer zeggen, deze Belg begeleid je naar 1u50.
De zin om hier mee te doen was groter dan om eerst eens de reisroute te bekijken. Ik had me er eerlijk gezegd toch wel een beetje aan mispakt, op de kaart leek het echt niet zo ver :). In combinatie met het zomer-uur dat net inging betekende het toch behoorlijk vroeg opstaan en dat op een zondag… Ach, weet je als je ergens anders een wedstrijd loopt, ben je toch ook het grootste deel van je dag kwijt, dus wat maakt het uit, een beetje vroeger opstaan dus… :)

Ik had verwacht dat de halve marathon volledig op het race-circuit zou gelopen worden, maar je bent er slechts een beperkte tijd. De eerste 4 kilometer loop je op het circuit en je finisht op het circuit, maar alle kilometers er tussen ben je er dus niet… Het parcours heeft eigenlijk veel weg van de halve marathon in Cadzand: eerst 4k verhard (circuit), 7k strand, via een duin omhoog (mul zand), langs een heuvelend fietspad terug naar het circuit. Een heel mooi parcours in elk geval, heb er van genoten!

Ramiro heeft ons gebrieft dat het een lastig parcours is en heeft ons aangeraden om op het circuit iets harder te gaan en daarna op het strand eventueel iets terug te geven, dus dat voeren we dan ook zo uit. Alle pacers starten vanuit het laaste startvak. Net voor de start moet ik nog even plassen en daarna ben ik m’n mede-pacers even kwijt. Ik zie ballonnen staan van 1u55 en van 1u40, maar 1u50 zie ik niet direct. Ik begeef me dus maar met m’n ballon van 1u50 tussen 1u55 en 1u40. Eenmaal gepositioneerd zie ik dat m’n mede-pacers van 1u50 helemaal achterin het vak staan. Nu ja geen probleem, ik heb wel vaker alleen gepaced en die andere ballonen halen me straks eventueel maar in.

Het racecircuit en het strand
We gaan van start en ik zoek een tempo van rond de 12k/u (5min/km), dat geeft een klein beetje speling op de tijd en loopt toch nog best lekker op deze tarmac baan. Na een 2-tal kilometer komt mede-pacer Ryan naast me lopen, hij heeft ook nog wat mensen meegebracht en samen lopen we nu verder. Ryan heeft wel een klein minuutje voorsprong nu op mij. :) De 2 andere pacers van 1u50 vormen een groepje iets verderop.

Op het strand loopt het goed, het ligt er mooi hard bij. Samen met mede-pacer Ryan begeleiden we een mooie groep mensen. We verlagen ons tempo op het strand richting doeltempo (~5:10min/km) om de mensen die volgen niet op te gaan blazen. Kilometeraanduidingen zie ik niet op het strand, dus ik vertrouw volledig op mijn GPS hier voor de afstand. Na een kleine 10 kilometer moeten we over racematten lopen, maar ze hebben die racematten wel midden van een stuk mul zand gelegd en we moeten dus even onze goed lopende strook verlaten… pfooeh lastig lopen dat mul zand…

En deze strook mul zand was eigenlijk nog maar een voorproefje, want op het 12 kilometer punt mogen we een behoorlijk steile duin oplopen (velen nemen deze al wandelend, maar ik probeer rustig omhoog te lopen, laverend tussen de wandelaars). Na de klim mogen we ook nog even naar beneden doorheen mul zand, dat gaat gelukkig wel iets beter…

Ryan heb ik blijkbaar iets achter gelaten op dit stukje maar hij heeft een minuutje meer speling, ik probeer de mensen die in m’n omgeving lopen mee te trekken. De duin heeft me toch wat tijd gekost (loop een 30-tal seconden achter op schema nu). Ik leg het tempo op een vlotte 12k/u.

Analyse van de voorsprong met behulp van het “Peter’s (Race) Pacer” programma

Analyse van de correcties die gedaan werden met Peter's (Race) Pacer. Klik op de figuur voor een grotere weergave.

Analyse van de correcties die gedaan werden met Peter’s (Race) Pacer. Klik op de figuur voor een grotere weergave.

Gerelateerde link: Peter’s (Race) Pacer: een tooltje om de perfecte wedstrijd te lopen

Kilometer bord 14
Ik zie eindelijk een kilometer aanduiding: kilometer bord 14.

Maar wat is dat schrikken! Op m’n GPS horloge staat reeds 14.38k… maar liefst 380 meter te veel dus…
Ik druk op de ronde toets van m’n Peter’s (Race) Pacer programmaatje en de GPS afstand corrigeert zich naar 14 kilometer. M’n schermpje meldt me dat ik maar liefst 2 minuten achter lig op het schema van 1u50!!!! Damn, dat wordt lopen, 2 minuten toelopen op 7 kilometer!!!

Slechts 7 kilometer nog om het goed te maken dus. Met een snelheid van 5min/km gaan we het niet redden, dit moet sneller! Ik maan m’n troepen achter me aan en verhoog het tempo naar 4:50min/km. Voor mij loopt dit nog heel vlot en tot m’n verwondering kan ik ook de mensen die volgen blijven motiveren om te blijven volgen. Het is wind tegen, het ene na het andere groepje wordt opgeraapt en sluit aan bij de meute volgende lopers achter me…

Hij gaat veel te snel hoor ik iemand achter me zeggen en zit op een tempo van 1:48! Tempo-gewijs heeft de mens helemaal gelijk natuurlijk, maar in een wedstrijd tellen enkel de kilometer borden en die zeggen me dat ik hier nog 2 minuten heb toe te lopen, dus ik loop verder op een weliswaar hoog maar egaal tempo.

Van kilometer bord 14 naar 15 is het terug meer dan een kilometer, ik weet niet hoe ze die borden hier hebben neergeplant, maar het zijn hier in elk geval wel lange kilometers in Nederland. Ik heb de luxe dat ik niet hoef te hoofdrekenen om het aangepaste tempo te bepalen en kan volledig op m’n programma vertrouwen. De andere pacers zullen wel moeten gaan hoofdrekenen als ze zien dat het bord zoveel afwijkt van de GPS-afstand.

Maar bon we lopen verder, ik schreeuw aanmoedigingen naar de volgers, geef aanwijzingen om te blijven drinken, benadruk met kleine passen omhoog te lopen, loop ondertussen mensen links voorbij, roep dat er een grote groep aankomt en blijf ondertussen een egaal tempo verder lopen.

Wie zegt er dat mannen niet kunnen multi-tasken? :)

Het loopt eigenlijk wel lekker en de groep achter me heeft serieuze vormen aangenomen, ik schat dat er minimaal 60 man gebundeld achter me loopt.

We komen samen met de 12 kilometer lopers en die gooien roet in het eten, ik verlies totaal het overzicht en bovendien komt er ook nog eens een bevoorrading waar mensen bijna stilstaan.

Overzicht kwijt, het is nu elk voor zich. Nog een 3-tal kilometer tot de streep.

Ik kies er een loper uit die ik herken van in het groepje daarnet en loop samen met hem verder. Ik vraag welke tijd hij heeft, bijna hetzelfde als me, want hij is ook in het laatste vak gestart.

Nog 2 kilometer, ik zie dat het nog iets sneller moet om onder de 1u50 toe te komen en spoor de man dus ook aan om iets bij te geven.

De finish komt er aan: resultaat 21.74(!) kilometer in 1:49:52.
De afwijking van m’n horloge tov de gerapporteerde afstand gaf me weinig keus om te gaan versnellen, hopelijk zal de organisatie voor een volgende keer het parcours iets nauwer uitmeten.

Anyway, 8 seconden over dus, close call, doel gehaald en toch minstens 1 man onder de 1u50 binnengebracht. Het is wel leuker als je grotere groepen kunt begeleiden naar de doeltijd.

Conclusie
Voor een halve marathon is het me net iets te ver rijden, maar als ze hier ooit nog eens een marathon (of iets verder) inrichten, dan kom ik hier graag terug.

Heel mooie streek, (iets te lang maar) een heel mooi parcours, een aanrader!

One Response to “Zandvoort Circuit Run (pacer 1u50)”

  1. Alex Olieman says:

    Mooi verhaal!

    Ik heb 1:45 gepaced en kwam op 21,48 km. Een loper moet met een bochtig parcours rekening houden met een grotere GPS afwijking van het horloge én met het lopen van buitenbochten! De officiële meting betreft namelijk de kortste route. Vanzelfsprekend telt dit voor een pacer nog eens extra. De tool klinkt cool, ga ik eens bekijken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.