Antwerpen marathon (26/04)

Chris Rogghe spreekt me aan voor de start ah doe jij ook mee. Blijkbaar met niet al te veel enthousiasme antwoord ik ja. Amai, ‘t is precies tegen uw goesting zegt ze. Tegen m’n zin is het lopen vandaag gelukkig niet, maar ik sta wel met weinig motivatie aan de start van het evenement. De marathons die ik tot nog toe liep waren nagenoeg allemaal kleinschalig en meestal door de natuur en ik had deze marathon er uit gepikt om eens een snelle marathon-tijd neer te zetten. Helaas werd ik in volle voorbereiding terug geplaagd door een oud zeer (blessure aan de linker-achillespees), alle snelheidstrainingen werden dus geschrapt, het kilometer-volume werd serieus naar beneden geschroefd en de oefeningen om de achillespees te versterken werden terug uitgevoerd. Gelukkig is de blessure ondertussen genezen, maar de ambitie om sub 3:15 te lopen (een tijd die er theoretisch in moet zitten als ik m’n resultaten op andere afstanden bekijk) werd van het bord geveegd en deze marathon wordt gelopen op gevoel zonder vooropgestelde eindtijd en vooral aanzien als training voor hetgeen nog moet komen dit jaar.

Het gebrek aan motivatie heeft blijkbaar ook vandaag heel wat gevolgen. Ik ben van alles en nog wat vergeten: geen pleisters mee, geen vetstof tegen schuurwonden mee, ik vergeet bijna m’n borstnummer op te spelden en in het startvak realiseer ik me dat ik nog m’n gewone bril aan heb en niet de bril die ik normaal gezien gebruik om mee te lopen (een oude bril die ik heb omgedoopt tot loopbril). Met nog 5 minuten tot de start is het nu te laat om nog naar m’n auto en terug te lopen. Het parcours passeert ongeveer ter hoogte van m’n wagen. Ik overweeg om straks tijdens de wedstrijd een paar meter extra te lopen om van bril te wisselen.

M’n marathon record staat voorlopig op 3:37:26, een PR dat ik liep tijdens de Eelderdiep marathon, een wedstrijd die ik zowaar winnend afsloot…. Ik weet dat ondanks de gebrekkige voorbereiding ik best sneller dan die tijd zou moeten kunnen lopen. Alhoewel ik me geen eindtijd voor op stel hoop ik dus toch stiekem op een tijd sub 3:30… :)

De wedstrijd

10_lowres

Ik positioneer me in het startvak ter hoogte van de ballonnen van 3:30, de eindtijd die ik stiekem hoop te lopen. De groep volgen of op gevoel lopen? Eenmaal gestart is er geen twijfel, op gevoel lopen! Al snel begin ik lopers voor me in te halen, hier en daar zie ik een bekende. Ik groet Marc “de knoet” Bemong in het passeren met een tikje op z’n rug.

8_lowres

Anderhalve kilometer ver, m’n auto staat in deze straat. M’n loopbril halen of niet? Het is een kleine 200 meter extra die ik moet lopen, een klein minuutje verlies dus. Toch maar halen denk ik, dus ik sla af. Geroep achter me van mensen die denken dat ik verkeerd loop, onverstoord loop ik naar m’n auto en wissel van bril. Auto snel sluiten en terug naar het parcours lopen. Door deze detour zit ik nu tussen lopers die een stukje trager dan mezelf lopen, dat wordt slalommen dus… Achter de ballonnen van 3:30 hangt een serieuze bende lopers. Het tempo voelt te traag aan, toch maar proberen voorbijgaan dus… Geen sinecure en m’n voorbijgaan wordt ook niet geapprecieerd door alle lopers die hier lopen. Ik probeer nochtans voorzichtig te werk te gaan en m’n komst aan te kondigen en te vragen of ik even door mag, maar door het geluid dat zo’n groep lopers vormt komt dit waarschijnlijk niet altijd over. Maar ik geraak voorbij de groep van 3:30-lopers. De lopers hier voor lopen iets verder uit elkaar, wat het een stuk makkelijker maakt om de lopers voor me in te halen.

Ik passeer Marc nogmaals en groet hem, een ommetoer gepakt zegt hij? Even van bril gewisseld zeg ik…

Kilometers lang blijf ik lopers inhalen, eigenlijk zotjes dat een minuutje vertraging zo lang blijft doorwerken.

5_lowres_

Het loopt vlot, 47:30 aan het 10 kilometer-punt, ik voel me nog super. Het is wel een grote hulp dat om de 2,5 kilometer er een bevoorrading is door de organisatie, zelf drank meeslepen is dus absoluut niet nodig. Het is wel steeds oppassen aan de bevoorrading, sommige lopers stoppen even of wandelen terwijl ze drinken, terwijl ik zelf amper snelheid minder terwijl ik drink. Het is dus kijken van uit je ooghoeken terwijl je drinkt om te zien wat de lopers voor je doen om botsingen te vermijden. :)

9_lowres_

Ik blijf opschuiven en loop van groepje naar groepje, hier en daar voel je toch het spel van de wind die speelt, iets wat ik niet had verwacht in een stadsmarathon. Op het halve marathon-punt kom ik door in ietsje meer dan 1:40. Ik blijf goed drinken, om krampen te vermijden waag ik me deze keer maar niet aan gelletjes.

Op het 25-kilometer voel ik dat het lastig krijg om m’n tempo te blijven vasthouden en begin nu af en toe ook een loper te zien die mij inhaalt… Op het 33-kilometer-punt gaat de snelheid voor de eerste maal onder de 12k/u. Het is aftellen naar de finish nu. Iets wat blijkbaar ook te zien is, waar in de eerste kilometers ik vooral  hoorde “goed bezig Peter”, hoor ik vanaf nu steeds vaker “nog efkes Peter” (de voornaam staat op het borstnummer). Ik voel m’n bovenbenen wat verstijven en moet m’n loopstijl aanpassen, de snelheid ligt in dit laatste deel rond de 11,5k/u, niet traag, maar zo voelt het wel aan.

Met de tijd die verstrijkt komt de finish ook naderbij. Ik weet dat ik m’n best-tijd zal verbreken en vind de laatste honderden meters wat energie om de snelheid toch nog even boven de 12k/u te brengen.

16_lowres_

Ik zie de finishboog. Ik ben er, yes!

14_lowres_

Ik beëindig de marathon in 3:26:07 (12.3k/u) en word daarmee 402e op 2137 finishers.

Tevreden!

Losfietsen na de marathon in het finisher t-shirt (foto: Tim Verbeke)

Losfietsen na de marathon in het finisher t-shirt (foto: Tim Verbeke)

19 Responses to “Antwerpen marathon (26/04)”

 1. Katrien Rogiers says:

  Proficiat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Michaël Vanneste says:

  heel knap met zo’n voorbereiding ! daar kan duidelijk nog wat van af ;)

 3. Eddy van Boven says:

  Opnieuw een mooie vertelling, annex prima tijd, je gaat er zowaar met rasse schreden op vooruit ;), geniet van je prestatie Peter!

 4. Marc Bemong says:

  Amai zomaar efkes terloops een PR uit je mouw schudden !

 5. Filip Hoornaert says:

  knap hoor !!

 6. Geert Colphijn says:

  Proficiat! Dat belooft met een voorbereiding zonder hindernissen

 7. Simone van Keeken says:

  Weer zo’n leuk verslag, ik lees ze met plezier, gefeliciteerd!

 8. Runfortheclimate Peter says:

  Gefeliciteerd met je PR op de 42,5 km ;)

 9. Veerle Beernaert says:

  Mooi verslag, proficiat Peter!

 10. Bert Wauters says:

  Straffe kost, proficiat!

 11. Patrick De Sutter says:

  Knappe tijd.

 12. De Jaeger Filip says:

  Mooi Peter, en nu op naar een snelle marathon. ;-))

 13. Pascal De Pauw says:

  Proficiat! En de t-shirt is wel veel mooier dan die van 2jaar geleden…

 14. chris says:

  sjiek gedaan jong! en zelfs met je ommetoerke toch een mooi pr gehaald! :-) Leuk je nog es te zien trouwens!

 15. Aschwin says:

  Goed gedaan Peter! Zeker gezien je gebrekkige voorbereiding. In het najaar eens jagen op een nóg mooiere PR op de marathon?

  Even ook nog een vraagje: op het ogenblik sukkel ik zelf ook met een achillespeesblessure. Ik las dat je specifieke oefeningen uitvoerde om e.e.a. te verbeteren bij je eigen achillespeesblessure. Welke oefeningen doe je dan?

 16. aprilvis says:

  Proficiat Peter! Benieuwd naar je volgende…

 17. Verslag lezen was al super spannend ! Proficiat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.