Vierdaagse van de Ijzer: Dag 4 – Ieper (27/8)

De laatste vandaag.

Niet zo ver rijden vandaag naar Ieper, maar toch maar iets voor 6 uur opgestaan gewoon omdat ik wakker was, bioritme zeker?

Het is officiëel de kortste afstand vandaag, ‘maar’ 30 kilometer… Maar de start- en aankomstplaats ligt wel ongeveer 2 kilometer uiteen. Me ‘s morgens maar aan de aankomstplaats geparkeerd en als opwarming de 2 kilometer naar de start gewandeld. Ik raak amper vooruit, benen zijn serieus stram, dat belooft voor straks denk ik.

Een serieuze bende volk aan het vertrek dat reeds staat aan te schuiven. Ik ben nochtans 40 minuten te vroeg ter plaatse. Rap effe nog het toilet opgezocht (zelf papier mee deze keer, ik ben ondertussen al geleerd) en daarna me tussen de horde wandelaars gewurmd. Weer een paar die niet content zijn dat ik voorsteek, maar ja ze zouden dat ook niet zijn als ik ze straks moet voorbijgaan op een te smal stuk.

Nog betrekkelijk dicht vooraan geraakt. Gregory m’n loopcompaan van de eerste 2 dagen is terug niet te zien. Er maar alleen op uittrekken dan vandaag denk ik.

Na de start lopen er snel een aantal lopers voor me, ik ben niet van plan om me te laten opjagen en laat ze lopen.

Ik passeer snelwandelaar Danny, hij heeft blijkbaar m’n blog van gisteren gelezen en loopt een klein stukje mee om even tegen me te babbelen. Danny stopt al snel met lopen en we wensen elkaar succes voor de komende kilometers.

Ik zie Ludo Depoortere voor me lopen, hij kijkt achterom en wacht me op. Samen met Ludo loop ik verder.

Na een paar kilometer ons tempo van gisteren te hebben gelopen zeg ik dat ik toch wat trager ga lopen vandaag (het loopt immers totaal niet vlot voor me op dat moment). Ik zeg hem dat hij niet op mij moet wachten, het gaatje naar de lopers voor ons is nog niet zo groot en dat kan hij makkelijk toelopen als hij wil. Ludo zegt “nee nee” en vertraagt samen met mij richting de 10k/u.

Een tijdje later komt een loper aansluiten. Hij zegt niet gemakkelijk om dat gaatje toe te lopen maar ik moest en zou het toelopen zegt ie. Al een geluk dat we net vertraagd waren dus. De loper heet Norbert en loopt vandaag mee als voorbereiding op de “In Flanders Field” marathon die binnen 2 weken plaatsvindt.

Aan een tempo van ongeveer 10k/u lopen we met ons gedrieën verder. Het zijn over het algemeen mooie rustige boerenwegels waar we over lopen, maar het valt ons snel op dat er hier toch wel veel wielertoeristen rijden. Het duurt niet lang voor we doorhebben dat er blijkbaar vandaag ook een toertocht georganiseerd is die voor een stuk over dezelfde wegen gaat. Het is oppassen geblazen en een vrouwelijke wandelaarster maakt van haar tak en schreeuwt uit “het is toch niet te geloven dat ze 2 organisaties over dezelfde wegen sturen!”. We negeren haar en lopen verder.

Een eindje verder komen we terug een groep wielertoeristen tegen, waaronder één grapjas die de dooddoender roept “ge moet niet meer lopen, ze hebben hem al”. Ludo roept snel terug “wacht maar, sebiet kunt ge afstappen en te voet verder als ge die wandelaars tegen komt”.

Na 10 kilometer scheiden onze wegen van de wielercaravaan en wordt het eindelijk genieten van het landschap. Het loopt eigenlijk wel best vlot aan dit tempo, weinig last van de kwaaltjes die ik deze morgen overal voelde en met dit tempo zit ik zelfs vaak te lopen in m’n hartslagzone 1. Ik geloof steeds meer in het feit dat ik de eindstreep van de vierdaagse zal halen.

De eerste controlepost is rond het 17 kilometer punt vandaag. Nadien moeten we af en toe over onverharde wegen. Norbert doet dat niet graag en heeft het hier ook vaak lastig, we wachten hem steeds op na deze onverharde wegen.

Ik begin het toch iets te fris te vinden en stop om m’n vestje aan te trekken, loop maar door zeg ik tegen de anderen. Serieus gefoefeld met de vest, de voering zit tussen de tiret. Door het gefoefel ben ik er een heel tijdje mee bezig. Norbert en Ludo zijn ondertussen al een heel eind voor me. Ik schakel een versnelling hoger om het gaatje te dichten, een stukje a 12 a 13k/u, het loopt vlot maar door de hogere inspanning die ik nu lever moet ik me inhouden om m’n vest niet terug uit te trekken als ik terug aansluit bij Norbert en Ludo.

Samen gaan we verder op pad, vanaf het 25 kilometer punt gaat het terug goed op en neer en Norbert moet op zijn tanden bijten om te blijven volgen. Kilometertje verder halen we een andere loper bij van wie het licht al een tijdje is uitgegaan. We peppen hem op en nemen hem mee op sleeptocht.

28 kilometer punt, nog een controlepost. Er zijn problemen om het kaartje van Ludo in te scannen. Ik wacht bij hem terwijl Norbert en de andere loper doorlopen. Eenmaal het kaartje van Ludo dan toch gescand geraakt gaan we weer op pad.

Ludo is blijkbaar zinnes om onze companen van weleer weer bij te halen want het tempo komt al snel op 12k/u te liggen. Ik zeg dat we sneller aan het lopen zijn. Ludo zegt kijk daar in de verte lopen ze. Het is al een serieus eind, ik zeg die halen we niet meer bij man, nog 2 kilometer tot de streep en die zijn echt al ver weg. Terwijl ik het zeg smijt ik wel een versnelling hoger. Tussen de 14 a 15k/u banen we ons een weg doorheen de wandelaars op zoek naar onze companen van weleer. Het loopt eigenlijk best vlot en het lukt ons zowaar om een 500-tal meter voor het einde terug aansluiting te vinden met Norbert en de andere loper.

We beëindigen de 29,57 kilometer in 2:59:49 (9,9k/u), m’n gemiddelde hartslag was 136, de ondergrens van m’n hartslagzone 2. Net voor het begint te regenen zijn we gearriveerd.

Yes we did it!

Toen ik aan m’n uitdaging begon hechtte ik weinig geloof in m’n slaagkansen, maar op één of andere manier is het me toch gelukt om een volume van 140 loopkilometers de afgelopen 7 dagen te doorstaan.

Morgen rustdag!

Na het beëindigen van de wandeling steek ik samen met Ludo nog een frietje.

13 Responses to “Vierdaagse van de Ijzer: Dag 4 – Ieper (27/8)”

 1. Bart Kerwyn says:

  Proficiat. Frietjes zijn meer dan verdiend !

 2. Hele dikke proficiat Peter. ‘k heb er zelf 27 gelopen vandaag maar om dat 4 dagen na elkaar te doen zou ik absoluut nie zien zitten. Respect !!!

 3. goe gedaan Peter, nu een beetje rust inbouwen !

 4. amaai, hoedje af voor je prestaties in deze 4-daagse !!

 5. Sterke prestatie Peter. PROFICIAT.

 6. héél knap Peter !!! ik wil die hartslag van jou :)

 7. Caroline says:

  Knap hoor, gefeliciteerd!

 8. Ikke says:

  Puike prestaties van de deelnemers. Kan er iemand mij helpen aan de naam van de mp die in ieper aan de donkere poort het verkeer regelde? Hij droeg een baard en rode baret.Merci

 9. Aschwin says:

  Even een paar dagen je blog niet gelezen en wat lees ik nu plots: ‘eventjes’ 140 km in 4 dagen gelopen!! Knap zeg. En dat met toch niet al te veel voorbereidingskilometers….
  Hoe voelen de beentjes nú?

  Mooie uitdaging in ieder geval!

 10. chris says:

  Straffe man zijt ge! proficiat! en twijfelen aan die uitdaging, ge zag van ver dat je dat zou kunnen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.