Halve marathon Gent (26/09)

M’n benen zijn echt moe en dat is nu al een paar weken, het vele wedstrijd lopen begint zich toch stilaan te wreken blijkbaar. Gisteren op aanraden van Bart Bleyaert nog met m’n benen in een ijskoud bad water gezeten en dat heeft weliswaar iets geholpen om het melkzuur een beetje te verjagen maar echt schitterend voelen die benen toch niet aan vandaag…

Rond 9u arriveer ik ter hoogte van de watersportbaan, maar we mogen niet meer richting topsporthal rijden, parkeren langs de weg dan maar en een half uur wandelen naar de topsporthal mee m’n zak op m’n schouders… Dat wordt nog stressen denk ik straks om m’n borstnummer af te halen. Ik had al gehoord van Filip dat het gisteren een chaos was om dit af te halen, ik hoop dat dit vandaag een stuk vlotter zal verlopen, maar noppes wat een bende volk zeg… Over de stoelen gekropen om de juiste afhaalrij te zoeken voor mijn borstnummer en aanschuiven maar,… Kom bij da vrouwmens met m’n blad, zegt ze dat ik nog nie betaald heb, kheb ik wel betaald zeg ik en na veel palaveren krijg ik toch m’n nummer mee… Rap eens naar de wc en dan naar de volgende halte voor de rugzak af te geven… Kweet nie hoe ver gaan en weer aanschuiven, ik denk er zullen er veel zijn die niet op tijd aan de start zullen geraken hier, ik zie dat ik nog 15 minuten heb, dat moet lukken denk ik… Zak afgegeven, nog 10 minuten,… Pfft kzou precies toch nog eens naar de wc moeten, beneden een veels te lange rij, terug naar boven gecrosst en effe een sanitair bezoek…

Nu snel naar de start, nog 5 minuten, me positioneren vooraan aan de start, effe praten met Frederik Ampe en me realiseren dat ik nog nie heb opgewarmd, effe snel opwarmen nog zeg ik tegen frederik, kort inlopen en een paar steigerungen, nog een minuutje,… Ik positioneer me op de 4e startrij van het peleton… Pfft effe rust, ik geef er niet om dat de start 2 minuten te laat gegeven word… :)

De wedstrijd

De start wordt gegeven en ik probeer meteen m’n doelsnelheid van 4:15 per kilometer op te zoeken (heb een doel voor ogen van 1u30 vandaag). Ik kan me vrij kalm houden en zoek meteen m’n eigen snelheid, Luc Ryckaert passeert me en zegt dat ik een mooi tempo heb, ik twijfel even om mee te gaan met Luc maar laat hem lopen.

doorkomst na 5k

doorkomst na 5k

De eerste 5 kilometer is een rondje draaien rond de watersportbaan, dit is een mooie geasfalteerde baan en zou dus normaalgezien goed moeten lopen, maar dat gevoel heb ik niet echt, voel nu al weer verzuring in de kuiten. Op het einde van kilometer 2 zie ik een kilometertijd van 4:19 (4 seconden te traag). Ik heb niet het gevoel dat ik sneller kan lopen en weet op dat moment dus al dat 1.30 er vandaag niet zal inzitten.

bijna op de onverharde weg...

bijna op de onverharde weg...

Ik probeer er toch het beste van te maken en loop zo snel als mogelijk door. Na de watersportbaan te hebben afgerond worden we voorbij de topsport hal geleid naar de Blaarmeersen, hier worden we afwisselend over fietspaden en onverharde wegen gestuurd die bezaaid liggen met plassen, het is lastig lopen voor me en ik voel zo de snelheid uit m’n benen wegzinken…

Het 10 kilometer punt kom ik door in 43:26, een klein minuutje achter op schema voor 1u30, onbewust blijft dat toch spelen, nee dat maak ik niet meer goed denk ik.

We worden nu ook nog over een paar heuveltjes en bruggen geleid, getver zeg, verrekte hellingen, ik loop graag bergaf maar die bergop is er me toch te veel aan… :)

Het beste is er al een tijdje af nu, 14km/u lopen lukt niet meer, maar ik zou toch graag nog een gemiddelde halen van boven de 13 en blijf zo goed en zo kwaad als ik kan mijn benen vooruit gooien. Kilometer 18, we worden over een zachte finse piste gestuurd, ik heb het gevoel dat ik meters diep wegzak, pffft en wat is dit een lang stuk zeg…

Op een bord langs de kant zie ik een aanduiding van kilometer 20 staan, op m’n Garmin staat nog maar 19.5, allee ‘k denk da gaat hier nog meevallen, 500 meter minder lopen… Maar wat duurt die laatste kilometer lang, ik overschrijd het punt van de 20.5 km en ik zit nog nie op de atletiekpiste in de topsporthal…

in de laatste kilometer, bijna aan de topsporthal

in de laatste kilometer, bijna aan de topsporthal

Topsporthal binnen, heb me al een tijdje voorgenomen om niet te gaan spurten vandaag, maar eenmaal je weet dat het de laatste meters zijn verhoog je toch automatisch die snelheid… Er houdt me een seingever tegen, owla ik moet naar binnen draaien op de piste, efkes inhouden en weer op gang trekken, volle petrol naar de streep, nee de loper voor me haal ik niet meer bij, maar ik trek er toch nog eens alles uit en beëindig de 21.12 kilometer in 1:33:51 (13.5km/u).

Wedstrijdverloop

Nu me 2 weken wat rustig houden zodanig dat ik hopelijk binnen 2 weken in Brussel een beter gevoel in de benen heb. :)

18 Responses to “Halve marathon Gent (26/09)”

 1. Jessie says:

  wel nen goeie fotograaf precies ;)

 2. Jan says:

  ‘t Lijkt wel of je 2 wedstrijden gelopen hebt. Die eerste om op tijd aan de start te komen. Bij zo iets zou ik mij enorm ergeren… Halve marathon aan 13.5 km/u: niet slecht hoor, maar misschien nu toch eens een rustige periode inbouwen. Kan je achteraf nog sneller vlammen…Groetjes.

 3. Valerie says:

  Proficiat met je prestatie!

 4. Gerald says:

  Mooie prestatie Peter, toch een goeie tijd gezien het lastige parcours :-)

 5. Aschwin says:

  Kwam je weblog tegen via Google. Ook ik liep de halve in Gent. We hebben naar alle waarschijnlijkheid tijdens deze wedstrijd bij elkaar in de buurt gelopen. Tussentijden en kilometertijden zijn vergelijkbaar. Uiteindelijk zakte ik ook door het ijs en eindigde in 1:34:29.
  Lastige maar toch wel mooie halve marathon daar in Gent, vond ik.
  (voor mijn verslag van de wedstrijd, zie: http://www.abeeltjes.blogspot.com)

 6. Spencerwoman says:

  1u30′ was haalbaar in iets betere omstandigheden. De beentjes eens een paar daagjes rust gunnen kan wonderen doen…

 7. Joris says:

  Peter, goed gepresteerd ondanks de minder goede baan- en weersomstandigheden. Zat nog een paar minuten voor jou 1ste ronde eigenlijk te vlug gelopen volgens mijn planning. 2de ronde was een stuk minder snel maar voor mijn 1ste marathon toch een schitterende tijd gelopen vind ik: 3u19min8sec. Volgend jaar terug maar nu ook een weekje rusten want de knieën hebben serieus afgezien !

 8. Stefaan says:

  Geef mij maar een warm badje. Das pas deugddoend voor m’n benen.

 9. Filip says:

  toch ne mooie tijd op dit lastige parcours. Nu idd beetje rust inbouwen en goed recupereren

 10. Mooie verslagen Peter. Lees altijd met veel interesse. En proficiat met je tijd. Rond de 1u30 is altijd top hé.

 11. Maar een ganse marathon lopen is natuurlijk top top… ;-)

 12. hehe :) hoe heb jij het doorstaan Peter? Je zag er nog erg fris uit halverwege :)

 13. Goed gedoseerd. Wel frustrerend als die van de halve je constant voorbij lopen in de eerste 20 km… maar met 3u49 toch 15 min beter dan de vorige… En met nog wat reserves daarna… dus.

 14. Erwin says:

  Mooie prestatie Peter. Je moet het toch weer maar doen.
  Misschien treffen we volgende week elkaar in Brussel. Maar voor mijn eerste halve marathon ga ik niet proberen om jou te volgen.

 15. Wendy says:

  Een halve marathon is niet niks, dat is al een stevige wedstrijd hoor, normaal taper je dan zodat je fit aan de start staat, knappe prestatie hoor met zo’n vermoeide benen. Lekker fit haal je die tijd zeker!

 16. Peter, je hebt daar een erg mooie tijd gelopen, ik herken je verhaal 100% , daar ik de M gelopen heb en ook met die kilometerbordjes aan het twijfelen was gebracht, daar ik mijn Garmin niet op tijd had gestart wegens die plotse en te late start.Doch we hebben het er beiden mooi afgebracht!

 17. Stofke says:

  beetje rust kan nooit geen kwaad hé

 18. natalie says:

  Knap gedaan hoor Peter… een halve loop je niet iedere w<eek hé. Proficiat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.