Blaarmeersenloop / Damme-Brugge-Damme (28/03)

Ik twijfel tot een uur voor de start serieus (écht waar) wat ik vandaag ga doen in de Blaarmeersenloop, 5 kilometer snel of 15 kilometer traag?

Uiteindelijk heb ik gisteren 10 kilometer tegen (en over) m’n persoonlijke grens gelopen op de Sfinx Ekiden en besef dat het waarschijnlijk niet zo verstandig is om een snelle wedstrijd te lopen vandaag.

De beentjes voelen echter super aan en de goesting is weer (veel groter) dan het verstand, ik opteer er dus toch maar voor om voor de snelle 5k te gaan…

De wedstrijd

Ik positioneer me op de 4e startrij en let er van in de start op van niet veel harder dan 15km/u te gaan lopen, ik houd m’n horloge vrijwel constant in het oog en het lukt me redelijk om me in te houden. Na 500 meter doe ik toch maar effe een tussenspurtje om bij een groepje voor me aan te sluiten. Vrij snel zit ik als 2e loper van het groepje maar let er wel op van zelf geen kop te trekken. Eerste kilometer in 3:59 (15k/u), perfect op schema om er een droomtijd van 20′ uit te halen.

Helaas word vanaf de 2e kilometer vooral onverharde weg opgezocht, ideaal als trainingsparcours, maar niet om snel op te lopen. Ik kan het groepje wel makkelijk blijven volgen en handhaaf m’n positie op de 2e plaats. Het tempo is gezakt naar 4:06 (14.6k/u), zeker nog niet slecht, maar de droom van de 20′ begint hier al te slinken… :)

Na 2700 meter komen we op een finse piste en die ligt er heel zacht bij. Na een paar meter moet ik het groepje lossen, ik slaag er niet in om een hoge snelheid te ontwikkelen op deze ondergrond. Vanaf nu is het m’n eigen tempo zoeken en vooral een mentale kwestie om vol te houden tot de streep. Na iets meer dan een kilometer zit de finse piste er uiteindelijk op en tracht ik om de snelheid terug wat hoger te leggen.

De laatste 400 meter word op de atletiekpiste gelopen, hier geef ik nog een klein snokje bij en kom uiteindelijk net te kort (strand op 1″) om de loper voor me nog in te halen. Ik leg de 5.18 kilometer af in 21:16 (14.6k/u) en word daarmee 9e op 85 deelnemers.

Helemaal niet slecht op dit toch wel zwaar parcours en ik zet vandaag bovendien een nieuw besttijd op de 5k neer: ik loop de 5k afstand namelijk in 20:35 wat 15″ sneller is dan het vorige PR.

wedstrijdverloop

wedstrijdverloop

Na de wedstrijd loop ik nog 2 toerkes op ‘t gemak uit, ik sluit aan bij het groepje van de marathonman, de snelheid ligt rond de 9k/u, na een aantal kilometer houdt Stefaan Engels een plaspauze, ik loop op ‘t gemak (maar toch ietske sneller) door en kom de laatste 2 kilometer nog tot bij clubgenoot Carlos De Willemacker met wie ik de resterende afstand samen uitloop.

Damme-Brugge-Damme

Vandaag is er ook een wedstrijdje in Damme, in principe rijd ik naar daar om te supporteren maar op weg naar daar denk ik er aan dat Herman gezegd had dat hij zich achteraan het peleton ging zetten en op z’n gemak ging lopen daar vandaag, misschien kan ik dan net zo goed efkes meelopen denk ik…

Ik stel me samen met Herman achteraan in het peleton met nog steeds het idee om rustig te lopen… Een trage duurloop word het alles behalve: de wind blaast hard en het tempo zal nog best hoog komen te liggen…

Eenmaal gestart, schuiven we toch op ons gemak een aantal lopers voorbij en babbelen rustig na over de ekiden van gisteren. De eerste kilometer word afgelegd in 11.2 km/u, een stuk sneller dan ik had verwacht maar het gevoel is goed en het is blijkbaar ongeveer het doeltempo dat Herman voor ogen had.

samen met Herman lopen in Damme-Brugge-Damme

samen met Herman lopen in Damme-Brugge-Damme

Na de eerste kilometer krijgen we wat meer ruimte en we lopen een mooi vlak tempo tot aan de streep, we slagen er in om hele horden lopers op die manier bij te halen en achter te laten. We beëindigen de 10k in 52:42 (11.4k/u).

De 2 wedstrijden inclusief in- en uitlopen zijn goed voor samen 28.83 kilometer, een beetje veel voor goed te zijn zeker met de wedstrijd van gisteren nog in de benen, hopelijk word me dat niet afgestraft…

De beentjes voelen vandaag weliswaar nog goed aan maar het recuperatievermogen werd dit weekend zwaar op de proef gesteld: na dit toch wel zwaar loopweekend staat er morgen in ieder geval een rustdag op de agenda! :)

17 Responses to “Blaarmeersenloop / Damme-Brugge-Damme (28/03)”

 1. Koen says:

  weeral een PR!!!
  je zit in de form van je leven!!
  vergeet inderdaad je rustdagen niet hé … en dan profiteren van de supercompensatie!

 2. Valerie says:

  Proficiat met je PR. Altijd leuk om een PR te lopen :-) En inderdaad die rustdag heb je wel verdiend!

 3. Stofke says:

  Get da weere goe gedaan hé, op naar de 20 op die 5km

 4. spijtig dat je in damme een beetje te laat was of je kon de 4 km ook nog mee gedaan hebben als opwarming

 5. Chris says:

  ziedewel dat er in damme niet gesupporterd zou worden ;-)
  Goeie wedstrijdjes gelopen, mijn gedacht !
  Op de halve van sluis heb ik zelfs de laatste 5 minuten voor de start getwijfeld wat ik zou doen ;-)

 6. Damme Joke says:

  Ik twijfelde ook tot vlak voor de start, de 5 of de 10… Maar in Eeklo starten ze na elkaar en kan je ook beiden lopen ;). Toch mijn pet af!

 7. Guy says:

  wederom straffe kost, petje af hoor!

 8. @joke: in Eeklo ga ik me niet vermoeien op de 5, ik focus me volledig op de 10 daar. Het zijn 2 toerkes: een schoon snel windvrij parcours door ‘t centrum van Eeklo, in principe ideaal voor een record te lopen daar op m’n favoriete afstand. De afstand die de organisatie meld is wel wat te kort (9.41k gemeten met m’n gps vorig jaar), als er een toptijd in zit wordt dat weer rare blikken ondergaan nadat ik doorloop na de streep dus… :)

 9. luc Fr says:

  Goe bezig
  k’wist te ik nie da de gij ne zwart loper was.
  Op de foto geen nummer te zien

 10. online says:

  moet controleren:)

 11. Damme Joke says:

  Eeklo was mijn eerste wedstrijd… als ik het parcour bekijk van dit jaar is er een lus bij. Er was behoorlijk veel reactie op de 9.480 van vorig jaar.

 12. Peter says:

  @luc: inschrijvingen sloten blijkbaar af om 12u (3 uur voor de wedstrijd). Om 12u stond ik in Gent nog na te praten over de wedstrijd in de Blaarmeersen, was dus te laat in Damme voor in te schrijven.

 13. luc fr says:

  Peter t’is u voor ene keer vergeven

 14. Dirk says:

  Redelijk druk weekend, hé. De Gentse Blaarmeersen zijn niet de ideale locatie om door de 15 km/u te gaan. Maar het zal echt niet lang meer duren…

 15. Jan says:

  Amai, je loopt nogal van stapel, al die wedstrijden… Al die PR’s… Ik las eerder dat je doelstelling voor 2010 een -40min op de 10 km was. ‘t Zit er dik in zoals jij tekeer gaat.
  Vooral je tijd in Sluis vond ik knap. Oogt mooie marathonperspectieven…

 16. Peter says:

  Mja, ik weet niet, maar ik hoop het wel. Ik vrees dat ik toch ga moeten beginnen interval-trainingen doen om die 15k/u te halen, tot 14k/u ben ik op basis van duurlopen gekomen maar blijf precies hangen nu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.