Stabrechtse Heideloop (26/8)

Het is al sinds begin juli geleden dat ik nog eens meegelopen heb in een wedstrijd. Het is vooral gesukkel met de achillespees dat er me van weerhoudt om te lopen. Na wat rust en oefeningen om de pees te versterken gaat het nu weer wat beter, maar door bijna niet meer te lopen heeft de conditie wel een serieuze deuk gekregen natuurlijk.

Op het eind van augustus hadden we nog een mini-tripje Geldrop gepland, zoals vaak is het een reisje omheen een wedstrijd, dus het zeker niet toevallig dat we net daar zijn als de Strabrechtse heideloop plaatsvindt. Een eindje van huis en ik verwacht dus niet om hier bekenden tegen te komen, maar bots zowaar op Maurice, onder wiens naam ik een paar jaar terug ooit de zevenheuvelenloop liep…

Er is de keuze tussen 3 afstanden: 3 kilometer, 6 kilometer of 10 kilometer. Ik kies voor de 10 kilometer, ik hoop op een tijd sub-45′, maar aangezien het al zo lang geleden is dat ik nog eens snel liep zal ik eigenlijk al lang tevreden zijn als het me lukt om binnen te zijn in 50 minuten.

DSC_0216

De wedstrijd situeert zich in hetzelfde gebied als de ‘t is voor niks loop en net als bij ‘t is voor niks loopt de wedstrijd dus over onverharde (maar goed beloopbare) paden doorheen een prachtig gebied.

Veel van de natuurpracht merk ik tijdens de wedstrijd echter niet op want ik loop echt wel op m’n limieten. Na de eerste kilometer veel te hard te zijn gestart aan een snelheid van 15 km/u val ik terug op een volhoudtempo. Ik krijg een loper in m’n zog die hard ademt en net achter me blijft lopen. Vervelend dat hard ademen zo in je nek en hij neemt ook geen enkele kopbeurt. Ik probeer het me niet aan te trekken en ik vraag zelfs niet om eens over te nemen. Ik loop zo hard als ik kan door en zie wel hoe lang ik het volhoud.

Na 5 kilometer zoemt de Garmin en op het schermpje blinkt er een tijd van 21:30 (13.9k/u). Ik vermoed dat ik nog wel wat tijd zal verliezen in het tweede deel, want ik voel dat het beste van m’n krachten al een tijdje zoek is, maar een tijd binnen de 45 minuten moet zeker mogelijk zijn vandaag! De zwaar ademde loper hangt nog steeds als een blok aan m’n been. Ik heb zelfs nog niet naar hem omgekeken en loop onverstoord door.

Na 7 kilometer komen er 2 lopers uit de achtergrond me voorbij, lang kan ik hen niet volgen, maar onbewust heb ik net een beetje harder gelopen en ben nu verlost van de hijger die de rol heeft moeten lossen.

Het is echt wel afzien om zo hard te blijven lopen, maar ik weet dat de finish nabij is en ik houd vol. Met de eindmeet in zicht schakel ik nog even een versnelling hoger en finish de (precies) 10 kilometer in 43:51 (13.7k/u) en word daarmee 30e op 168 deelnemers. Uiteraard heel tevreden met dit behaalde resultaat.

5 Responses to “Stabrechtse Heideloop (26/8)”

  1. Jan says:

    Dan lijkt het toch nog me te vallen met de conditieterugval als je dit kan lopen lijkt mij?

  2. Caroline says:

    Mooie tijd. Moet wel een kik geven na een periode van niet lopen :-)

  3. Aschwin says:

    Die ‘hijger’ heeft jou goed opgejaagd ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.