Damme-Brugge-Damme (29/03)

Vandaag staat een wedstrijdje in Damme op het programma, als ik aankom op het stadhuis in Damme zie ik de andere bloggers (Nico, Herman en vrouw Martine, Bart en Anita) al staan blinken op de trappen van het stadhuis, dat zal dus weer plezant worden vandaag denk ik…

Damme-Brugge-Damme is een 10 kilometer wedstrijd over een relatief vlak parcours, een ideaal parcours dus om een persoonlijke best-tijd neer te zetten. Mijn 10-km best-tijd liep ik vorig jaar in Stekene (op m’n verjaardag), de tijd die ik toen deed over 10 kilometer bedroeg toen 49:25, ik hoop dit vandaag te verbeteren naar 49 minuten rond wat betekent dat ik een tempo van 4:54 min/km (of 12.2 km/u) moet lopen om dit te halen. (Voor de wedstrijd word ik al moe als ik er aan denk dat ik zo’n snelheid 10 kilometer lang zal moeten aanhouden…)

De wedstrijd

Ik gooi me in het midden van het pak, de ervaring heeft me geleerd dat de middenmoot in de start een vrij ideale positie voor me is. Te ver vooraan start ik veels te snel en te ver achteraan moet ik teveel mensen al zigzagged voorbij steken wat toch ook weer wat extra energie kost…

Doel voor vandaag is dus te lopen aan 12.2 km/u maar de start kilometer loop ik aan bijna 13 km/u, niettegenstaande van te starten midden in het pak heb ik eigenlijk ook al een beetje veel mensen voorbijgestoken die 1e kilometer… Iets te snel denk ik, maar allei… Net voorbij kilometer 1 komt Nico als een hazenwind me voorbij, pik maar aan zegt ie, ik roep jij gaat toch veel te snel lopen, dat kan ik toch niet bijhouden (zn doel voor vandaag is een gemiddelde van meer dan 13.5 km/u te lopen), maar ik pik tegen beter weten in toch maar aan, de snelheid valt nog mee, we kunnen nog vlot babbelen en lachen… Iets voorbij kilometer 2 zitten er 3 meisjes te supporteren, “komaan pappa roepen ze…”, ah ge zijt gij vorig jaar ier ook geweest zeker Nico zeg ik tegen hem… :)

In kilometer 3 krijgt Nico het lastig (ik ook hoor), de wind zit hier wat op kop en we moeten onze snelheid wat verlagen… 200 meter voor ons zien we Geert lopen, die blijkbaar vandaag ook een snelle start heeft genomen, normaalgezien kan je je hoofd erop verwedden dat Geert 12 km/u aan het lopen is (de afstand maakt niet uit)… Halverwege kilometer 3 sluiten we bij Geert en zn compagnon aan, we blijven tot net voor kilometer 5 bij Geert hangen om wat uit te rusten.

na de wedstrijd op 't gemak uitlopen samen met Joeri

na de wedstrijd op 't gemak uitlopen samen met Joeri

Aan kilometer 5 zit ik eigenlijk nog vrij fris, het tempo zakt onder de 12 km/u en ik besluit om te vertrekken, ik leg m’n tempo een half kilometerke rapper en loop op m’n kousevoeten weg… Ik haal groepjes mensen bij, het tempo ligt altijd net iets te laag om aan te pikken dus ik loop ze dan maar voorbij.

Kilometer 6, de bevoorrading, ik heb eigenlijk niet echt dorst (een goed teken!) maar ik neem toch maar een bekertje dat ik over me klets om m’n lippen een beetje te bevochtigen. Iets voor bij kilometer 6 kom ik bij het negerinnetje waar ik ook al even mee samenliep in de halve van Sluis, ik blijf even hangen om tegen haar te babbelen, met 2 lopen is altijd leuker dan alleen he, ze heeft het beste van zichzelf al gegeven blijkbaar en ik laat haar dan maar achter om naar de volgende lopers op zoek te gaan…

Kilometer 8, de wind blaast in m’n gezicht, pfft, ik begin het toch wat lastig te krijgen nu…

Kilometer 9, we zijn er ver, maar dat loopt hier nog verrek veel omhoog, ging dat geen vlak parcours zijn?

Kilometer 10, ik vergeet dat ik moe begin te worden en verhoog m’n tempo, ik haal nog wat mensen bij en op 200 meter van de meet haal ik nog es alles uit de kast, ik zet m’n spurt in (volgens m’n garmin een topsnelheid van 22.7km/u), een paar mensen voor mij voelen (en horen) me komen maar ik ga hen (weliswaar zwaar puffend) nog makkelijk voorbij. Stikkapot ben ik van die spurt, met een blij gevoel duw ik op de stop-knop van m’n Garmin Forerunner, eindtijd 48 minuten rond over een afstand van 10.04 kilometer (gemiddelde snelheid van 12.5 km/u).

Yesss, vorige 10 kilometer record met meer dan een minuut verbeterd, jihaaa! ‘t zal wel nog een tijdje duren vooraleer ik dit nieuwe record zal breken vrees ik, maar ja… dat zien we later wel. Vandaag zit er hier ne contente mens. :)

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop Damme-Brugge-Damme

Wedstrijdverloop Damme-Brugge-Damme

10 Responses to “Damme-Brugge-Damme (29/03)”

 1. Nico says:

  goe gelopen
  kheb heel den tijd 20 meter achter u gelopen
  dienen tijd van u gaat er dit jaar nog zeker aan

 2. Tiny says:

  Proficiat Peter met je PR. Daar gaat zeker nog meer van af.

 3. Katrien says:

  weeral nen pr !! sjiek é manneke het doe goe voort gelijk we zeggen ! op naar de volgende pr sneuveling ,Proficiat

 4. natalie says:

  Knap gedaan hoor Peter…1minuut verbeterd. Chapeau hoor. Proficiat.

 5. Stofke says:

  Schitterend en wat nog belangrijker is, goed ingedeeld die wedstrijd, op het einde gaat het daar inderdaad flink omhoog voor je aan de brug komt, vorig jaar liep ik daar ook een pr, volgend jaar lopen we daar samen nog eens een PR, afgesproken ?

 6. Fré says:

  Haha! Gefeliciteerd! En nu op naar de 45 minuten! Als je het een beetje verstandig aanpakt lukt je dat op de grote wedstrijden in mei wel.

 7. anita says:

  Je hebt een prachtige wedstrijd gelopen,jij kan nog wat afzien hoor.Met je tijd mag je zeker en vast tevreden zijn.

 8. Proficiat met je PR.
  Je maakt de laatste tijd een mooie progressie.

 9. Wendy says:

  Knap!! Je pr verbeteren met een hele dikke minuut is knap hoor. Prachtig gedaan!

 10. […] loop op de 10 kilometer afstand wat voor mezelf al een prestatie op zich is natuurlijk… Eind maart dacht ik nog dat de supertijd van 48′ die ik liep in Damme Brugge Damme een tijdje op zich zou laten wachten om verbeterd te worden en nu slechts een goede 3.5 maand later […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.