Marathon Tilburg (doel: finishen in 4 uur)

Vandaag ben ik in de marathon van Tilburg pacer voor een tijd van 4 uur. Jessie zag het ook nog wel eens zitten om nog eens een marathon te lopen en dus we boeken een hotelletje in Tilburg en breien er voordien een kleine vakantie aan vast. Vakantie is voor ons lopen en wandelen, dus we hollen een dag of 3 door de natuur en dan op zondag als afsluiter lopen we een marathon… ;)

We zijn met 3 pacers per doel-tijd. Mede-pacer Sjaak zit aan het 2 kilometer punt reeds 100 meter voor ons en loopt volgens mede-pacer Suus en mezelf te snel. We laten hem dus maar weg lopen. Zelf loop ik graag voor mensen die de tijd net kunnen halen, Suus is van hetzelfde idee dat een gelijkmatige krachtinspanning de grootste kans op succes geeft. We melden onze volgers dat wij proberen vlak te lopen om net binnen de 4 uur te finishen en zien vervolgens verschillende mensen vertrekken om Sjaak in te gaan inhalen waardoor we dus nog met een beperkte groep overblijven van een 15 a 20 personen.

Het is vroeg in de wedstrijd om met zo’n kleine groep lopers over te blijven. We weten dat het voor velen te hoog zal gegrepen zijn om te blijven volgen, maar we laten het niet aan ons hart komen en proberen zo gelijkmatig mogelijk te lopen en de lopers die ons volgen goed te begeleiden met tips en aanwijzingen.

Na een 5-tal kilometer komen we samen met lopers van de halve marathon, waardoor het heel druk is op het parcours en het bijna vechten is voor een bekertje water aan de bevoorradingspost die slechts 1 tafel groot is. Zelf red ik het nog wel even zonder drank dus ik laat de bekertjes met water maar voor de andere mensen… Rond het 10 kilometer punt verlaten de halve marathon lopers ons waardoor we terug een mooi overzicht krijgen op het groepje. Het reeds kleine groepje is nog een stuk kleiner geworden en we houden er nog een tiental over. We zien lopers van de snelle ballon terugvallen, maar zoals doorgaans het geval is als je moet lossen dan is iedereen die je inhaalt ook te snel, dus het duurt niet lang voor de lopers die we oprapen verder doorwaaien…

Suus is een heel vlotte babbelaar, de tijd vliegt voorbij, voor ik het goed en wel besef hebben we er 27 kilometer opzitten…

We hebben nog 7 lopers over, maar velen krijgen het zwaar, want de man met de hamer staat klaar op het 30 kilometer punt. We proberen de groep samen te houden, ik praat op de lopers in en moedig ze aan. Ik zie lopers lossen, ik loop nu achterin en duw lossers even met m’n hand terug, het helpt even maar je kan dat niet blijven doen, het is uitstel van executie. Het tempo is voor het grootste deel van de groep te snel geworden. Vertragen kunnen we niet doen, ik loop naar Suus toe en zeg dat we verder moeten.

We hebben nog 2 lopers over en kunnen dus er elk ene onder onze hoede nemen. We kunnen hen blijven motiveren en blijven mooi samen.

rond het 35 kilometer punt, nog 2 lopers over, even m'n armen stretchen... (foto: Trudy Schils)

rond het 35 kilometer punt, nog 2 lopers over, even m’n armen stretchen… (foto: Trudy Schils)

We finishen in een netto-tijd van 3:59:28 (bruto-tijd: 3:59:54).
Tevreden: heel vlak tempo gelopen, netjes binnen de 4 uur gefinisht, 2 lopers van begin tot finish gebracht en supergelukkig gemaakt, een mooie training geweest voor mij, genoten van het mooie schaduwrijke parcours en een leuke babbel gehad met de volgers en Suus. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.