terugblik…

Het is bijna het einde van het jaar, een typisch moment van eens achterom te kijken is gekomen dus…

Start To Run

Vorig jaar ben ik eind december begonnen met ‘hard’-lopen, gesteund door het Start To Run programma van Evy Gruyaert, ik herinner me nog goed dat ik in de eerste lessen het verrekt moeilijk had om 3 minuten aan een stuk te joggen, maar ik hield vol… Ik begon het zelfs vrij snel leuk te vinden: normaalgezien moet je bij het Start To Run programma 3 maal per week lopen, maar al snel liep ik 4 tot 5 maal, in die tijd was dat maar veredeld wandelen wat ik deed, maar beetje bij beetje vorderden de lessen, begin februari had ik de 0 tot 5 kilometer reeks afgehaspeld.

Eind februari heb ik me een Garmin Forerunner 305 gekocht zodanig dat ik mijn snelheid, afstand en hartslag kon meten. Fantastisch toestel, maar wat een domper voor me zeg, ik dacht dat ik 10km/u liep, en wat bleek: ik liep met moeite 7.5 – 8 km/u zeg… pfft…

In de periode van februari tot einde juli heb ik me aan het half uur lopen per keer gehouden met wisselend succes: soms hield ik het een half uur vol, soms moest ik af en toe wandelen. Heel veel vorderingen maaktte ik niet in die periode, maar toch ging het steeds ietsje vlotter (en ietsje sneller) om het traject af te leggen.

Begin augustus startte ik met de 2e reeks van start to run (de 5 tot 10 kilometer reeks), opnieuw moet je 3 maal per week trainen, maar ik maaktte er vaak 4 tot 5 keer per week van, in de periode augustus/september maak ik een grote sprong voorwaarts, mijn gemiddeld basistempo ligt nu boven de 10 km/u (eindelijk!)…

De wedstrijden…

Halfweg september begin ik te denken om eens mee te doen aan een wedstrijd, ik kijk eens rond op het internet en zie de (halve) marathon van Brussel blinken op de kalender, een schoon evenement denk ik en ik besluit om me in te schrijven. Het is wel 21 kilometer dat je moet lopen en de maximale afstand dat ik op dat moment heb gelopen is rond de 10 kilometer, ik heb nog 4 weken tot de wedstrijd: iedere week doe ik een 3-tal kilometer erbij, de week voor de halve marathon loop ik een trainingssessie van 18.92 kilometer, dat zat dus wel snor. Ik loop mijn eerste ‘wedstrijd’ op 5 oktober (verslag eerste wedstrijd).

Na de halve marathon van Brussel heb ik de smaak pas echt te pakken en pik iedere week een wedstrijdje uit in de omgeving.

Ik sluit het jaar af met iets meer dan 1000 kilometer (waarvan 175 kilometer zijn gelopen in 15 wedstrijden)

Mijn PRs (persoonlijke records), snelheden onder de 500 meter zullen wel een foutje zijn denk ik :)

Mijn PRs (persoonlijke records), snelheden onder de 500 meter zullen wel een foutje zijn denk ik :) (klik op figuur voor grotere afbeelding)

De webloggers…

Na een paar weken deelnemen aan wedstrijden merk je dat het vaak dezelfde mensen zijn die je daar tegenkomt, je slaat als eens een woordje en je merkt dat een paar van hen ook bloggen over hun wedervaren tijdens wedstrijden (en sommigen ook trainingen). Het is heel raar, maar je begint heel snel mee te leven met die verhalen van die mensen die je een paar weken voordien totaal niet kendde…

Training Load. Ik probeer onder het Epic-lijntje te blijven... :)

Training Load. Ik probeer onder het Epic-lijntje te blijven... :)

Doelen voor 2009

Ik zou willen een marathon lopen, maar ik zou eigenlijk vooral sneller willen worden.

Beide doelen zijn een beetje tegenstrijdig omdat een economische loopstijl die goed is voor een marathon (schuifel-loop-stijl) niet goed is voor je maximale snelheid er uit te halen, dus ja… tzal kiezen worden denk ik… :) (Eenmaal ik beslist heb welke richting ik uit wil misschien best eens beginnen met een programma op te stellen want nu loop ik op goed geluk wat verre van ideaal is…)

Maar allee zolang we gezond blijven en van blessures gespaard blijven zal ik ook al content zijn… :)

9 Responses to “terugblik…”

 1. Nico says:

  zolang je tijdens uw trainingen u rustig kan houden (en niet telkens naar uw afstand en tijd kijkt) ga je zien dat uw tijden tijdens wedstrijden veel gaan verbeteren

  maar je moet nu ook niet elke week voor een nieuw PR gaan e

 2. Stofke says:

  Ik vind dat je in 1 jaar tijd ongelooflijk veel vooruitgang hebt geboekt. Of je nu kiest voor de lange afstand of de snelheid, ik zou er mij niet op vastpinnen, trainen op snelheid is leuk maar ook gevaarlijk voor blessures, ikzelf zou ook nog altijd een marathon willen lopen maar ik zet er geen datum op, we zien wel. Alvast een gezond en blessurevrij 2009 gewenst !!!

 3. Katrien says:

  Ewel Peter als jij zo’n progressie voortmaakt in 2009 zal het een schitterend jaar worden ,ik wens je dit alvast en vooral een blessure vrij jaar ! veel succes alvast !

 4. Chris says:

  je zou het je niet nageven dat je pas een jaar geleden een StR hebt gevolgd. Je hebt echt wel een grote vooruitgang gemaakt. Hopelijk wordt 2009 een jaar vol PR’s en zonder blessures :-)
  Tot noaste joare !

 5. natalie says:

  Ik wens jou een gelukkig, gezond en blessurevrij 2009 toe vol PR’s.
  Groetjes Natalie

 6. sandra says:

  Mijn beste wensen voor 2009 en veel loopplezier!

 7. Koen says:

  Ik wens je een aangenaam, gezond en sportief 2009 toe!

 8. herman says:

  Je vooruitgang in 1 jaar is gewoon fantastisch. Veel succes in 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.