20km door Brussel (30/05)

De voorbije maanden heb ik best wel wat vermoeidheid opgebouwd door al die wedstrijden te lopen en omdat ik Brussel nog steeds beschouw als een van de hoogtepunten van het loopjaar heb ik bewust wat rustiger aan gedaan deze week: slechts 2 maal gelopen en 3 rustdagen voor de wedstrijddag. Verschillende pijntjes steken de kop op (rechterscheenbeen, enkel, …) tijdens de rustdagen en ik voel me nog niet helemaal uitgerust op zondag vandaag, maar ik voel wel dat het rusten desalniettemin serieus deugd gedaan heeft.

Het doel in de 20 kilometer van Brussel vandaag is om terug in het Jubelpark te staan in minder dan 1u30′. Het plan is om de eerste 10k me (relatief) rustig te houden en het tempo van de ballon van 1u30′ te volgen, na de 10k in 45′ afgelegd te hebben kan ik dan versnellen als ik me nog fit voel en zodoende in sub-1u30′ aankomen.

Tot zover het plan… :)

De wedstrijd

Ik mag in het 2e startvak starten (net achter de mensen die bij de eerste 1500 waren vorig jaar), ik positioneer me tamelijk vroeg in het startvak zodanig dat ik toch een beetje vooraan in dit grote vak kom te staan. Ik sta in de omgeving van de man met de blauwe ballon van 1u30, ideaal, die volg ik dus 10k denk ik.

rustig joggend naar de matten, wachten op de blauwe ballon...

rustig joggend naar de matten, wachten op de blauwe ballon...

Eenmaal het startschot is gegeven gaat het rustig joggend naar het begin van het Jubelpark, van waar de tijdsregistratie start. Eenmaal de blauwe matten gepasseerd word het tempo serieus in de lucht getrokken. Voor de blauwe matten zijn er ons een heleboel tragere lopers voorbijgestoken die we nu terug willen passeren. Door het inhouden en optrekken is het tempo vrij onregelmatig, niet echt ideaal om de frisheid in de benen te bewaren.

Ik heb het gevoel dat het tempo hoger ligt dan de beoogde 13.5km/u en op het einde van de eerste kilometer word dit inderdaad bevestigd, de eerste kilometer wordt afgelegd in 4:10, kleine 20 seconden te snel dus. In kilometer 2 komt Christophe De Potter aansluiten bij het groepje van de 1u30 ballon, ik vertel hem dat mijn plan is om tot kilometer 10 bij de ballon te blijven maar dat het tempo van de haas de voorbije kilometer wel een stuk te snel was. Ik hoop op beterschap van het tempo, maar dat zit er precies niet echt in, kilometers 2 en 3 in respectievelijk 4:14 en 4:08!

Ik kan het tempo van de ballon wel volgen maar ik wil me niet verbranden in de eerste 10k van de wedstrijd en laat daarom halfweg kilometer 4 bewust los en kies er voor om zelf te proberen rond de doeltijd van 4:30 te lopen en eerlijk is eerlijk, ik zie de ballon verder en verder van me weglopen en mij lukt het vrij aardig om het juiste tempo op te zoeken (4:28, 4:29, 4:45, 4:23, 4:30,…), als de verantwoordelijke voor het hazen-team dit leest is de kans dus groot dat ik volgend jaar de haas ben met het Spa-singletje ;)

eigen tempo lopen en waar het kan de ruimte zoeken...

eigen tempo lopen en waar het kan de ruimte zoeken...

Door de eerste snellere 4 kilometers kom ik op het 10k-punt door in 43’22” ook iets sneller dan m’n beoogde tijd van 45′ uit, maar de blauwe ballon doet het nog slechter, ik schat dat die immers minstens een minuut op me is uitgelopen ondertussen…

Ik voel me nog heel fris en verhoog vanaf nu m’n inspanning, de snelheid ligt nu iets hoger en ik begin een heleboel lopers voor me op te rapen.

In kilometer 12 heb ik de blauwe ballon van 1u30 te pakken die ik meteen ook maar weer achterlaat…

Kilometer 13, het terkamerenbos, steil naar beneden, kilometerke naar beneden bollen ? 15.8km/u gemiddeld zonder al te veel moeite te moeten doen, zalig. :)

Even later is er de bevooradingspost met Isostar, ik herinner me van vorig jaar dat ik hier beter niet van drink (krampen vorig jaar), maar ik heb wel een dorstgevoel dus neem ik toch maar een blikje aan waar ik heel even aan nip zodanig dat m’n lippen toch terug wat vochtig zijn…

De volgende kilometers is het kwestie van de snelheid zo hoog als mogelijk te houden en me ondertussen mentaal voor te bereiden op de Tervurenlaan, die langzaam maar zeker dichterbij komt…

op de Tervurenlaan, zoeken waar Anje staat

op de Tervurenlaan, zoeken waar Anje staat

Kilometer 17, de Tervurenlaan, ik moet weliswaar de snelheid ietsje lager leggen (~13km/u) maar ten opzichte van m’n medelopers op deze passage vlieg ik. Slalommend m’n weg zoekend ga ik de andere lopers heel vlot voorbij… Bovenaan aan de Tervurenlaan staat Anje (aan de verkeerde kant van de weg…), ze ziet me niet: ik roep naar haar en loop ondertussen naar de andere kant van de weg, alles voor op de foto te staan e… :)

bijna boven op de Tervurenlaan

bijna boven op de Tervurenlaan

Nog 2 kilometer naar de meet, deze zijn overwegend dalend in lijn, ik probeer hier om nog eens alles uit m’n lijf te halen wat er nog in zit.

nog effe versnellen met de meet in zicht...

nog effe versnellen met de meet in zicht...

Ik beëindig de 20.08km in 1u26’44” (13.9km/u – een kleine 15 minuten sneller dan vorig jaar) en word daarmee 1435e op 30050 deelnemers, heel tevreden.

Wedstrijdverloop


16 Responses to “20km door Brussel (30/05)”

 1. Anje Cauwels says:

  nice! very nice! super tijd zeg, doe zo voort!!!

 2. Nogmaals gefeliciteerd Peter. Mooi gedaan. Jij liep nog nooit een marathon hé? Wordt het niet eens tijd? Je bent er in ieder geval sterk genoeg voor. Ik ben blij dat ik even met je heb kunnen lopen en achteraf nog wat heb kunnen praten. Tot de volgende keer.

 3. eerst wil ik 10k sub 40 lopen (en daar ben ik nog wel even zoet mee) voor ik aan de marathon denk.

 4. Tiny says:

  Volgend jaar mooi in het eerste startvak.

 5. Steve says:

  Proficiat man, super tijd en super gelopen gewoon. Die marathon moet nu idd wel haalbaar worden, denk ik. Groeten, Steve

 6. Guy says:

  Zeer knap, proficiat!

 7. Jurgen says:

  Ja hallo, man, wat is dat hier allemaal?! Wat een tijd, Peter, super gelopen, zeker voor Brussel… Waar eindigt dat met jou?…
  Je plukt duidelijk de vruchten van je intensieve trainingsarbeid! Chapeau!

 8. Herman says:

  Ik zou het al raar gevonden hebben had je geen nieuwe pr gelopen. Volgend jaar in startvak 1 :-)

 9. Knap gedaan Peter volgend jaar moet je bij de negers staan om te starten

 10. Erwin says:

  Knap gelopen.
  Een tijd onder de 40 min is nu zeker haalbaar op de 10km. Met de nodige rust in de voorbereidig kan je altijd ietsje meer…

 11. Fré says:

  Verstandig gelopen! En je begint inderdaad in de voorste gelederen te finishen. Je weet dat ik je altijd wil hazen voor een sub40 tijd…

 12. Peter says:

  Ik zal eerst eens proberen om sub-20 te lopen op een 5k, volgens mij word dat al moeilijk op een vlak parcours zonder bergaf ;)

 13. Stofke says:

  volgend jaar bij de eerste 1500 starten, hebt da weer goe gedaan hé, proficiat

 14. Michel says:

  Strak gelopen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.