Marathon Gent (pacer 4u) / Ontbijtjogging

Marathon Gent (28/10)

Zaterdag liep ik de marathon van Gent als tempomaker voor een eindtijd binnen de 4 uur.
Het is de 4e marathon deze maand waar ik deelneem, oktober doet z’n naam van traditionele marathonmaand alle eer aan…

De start wordt gegeven en net voor ik over de startlijn wil lopen word ik tegengehouden door 3 stewardessen. Er wordt in waves gestart vandaag… Na een minuut wachten mogen we van start. Ik heb de volle ruimte voor me vrij. Makkelijk die vrije ruimte, maar tegelijk ook moeilijk. Het is gevaarlijk om te snel te lopen (in een niet-wave start word je automatisch wat getemperd door de lopers die voor je uit lopen). M’n tempogevoel bedriegt me gelukkig niet en ik heb meteen het juiste ritme te pakken.

Gent is een moeilijk parcours om te pacen: er zijn veel smalle wegen en fietspaden, de wegen zijn voor 30% onverharde paden, er staan vele paaltjes in het midden van de wegen en er zijn een paar (mooie) hellingen, er is zelfs een tijdelijke brug op het 28 kilometer punt waar je niet met 2 lopers naast elkaar over heen kunt lopen…

En dan zijn er nog de fietsers…

Ik kan begrijpen dat lopers zich gesteund voelen door persoonlijke begeleiding op de fiets, maar truth is… die begeleidende fietsers rijden voornamelijk in de weg van al de andere lopers… op de smalle paden waar we over heen moeten is er – zeker in de buik van de wedstrijd waar ik me bevind – echt geen plaats om ook nog eens fietsers op toe te laten… Gelukkig maken de meeste fietsers wel plaats als ik onze komst aankondig, hier en daar zit er helaas een hardnekkiger geval tussen…

Ondanks het niet evident parcours en de fietsers lukt het toch heel behoorlijk om in een mooi gelijkmatig tempo de groep te begeleiden, dicht bij het verwachte tempo van 5:40min/km.

m'n tussentijden

m’n tussentijden

Het is een mooi parcours met een heel afwisselend decor, de kilometers vliegen voorbij en voor ik het goed en wel besef zijn we het 30 kilometer punt voorbij. Ik zie dat de meeste van de mensen die me volgen het nu wel moeilijk krijgen, ik probeer vanaf nu de groep nog iets beter in het oog te houden en ze nog net iets harder te motiveren dan voorheen.

Ik stel nadien met plezier vast dat het heeft geholpen, op Strava analyseerde ik de resultaten van een paar van de mensen die me hebben gevolgd. Ondanks dat een paar van hen op de halve marathon (bijna) een PR neerzetten slaagden ze er toch in om te blijven volgen tot op het einde. Sterker nog, sommigen hadden nog een cartouche over en konden de laatste kilometers een tempoversnelling plaatsen om van me weg te lopen! Super!

Finishen met een smile ;)

Finishen met een smile ;)

Ik finish de marathon in 3:58:05 en word aan de streep opgewacht door de mensen die me tijdens de wedstrijd hadden gevolgd. Ik word overstelpt met bedankjes en omhelzingen.

Het meest ontroerende vind ik de jongen die me tot viermaal toe bedankt terwijl hij in tranen uitbarst. Zo gelukkig is hij! Pure ontlading!

Sport is emotie! Super.

Ontbijtloop (29/10) – 2e plaats

4 bevriende joggingclubs hebben een ontbijtloop gepland. Eerst mogen we een wedstrijd over 1 of 2 rondes van 4.7 kilometer lopen en daarna kunnen we samen ontbijten. Ik kies voor de wedstrijd over 1 ronde.

Ik had graag een gemiddelde snelheid van 15k/u gelopen vandaag, maar reeds na 500 meter voel ik dat dit veel te snel zal zijn. Na minder dan een kilometer zit ik al door m’n beste krachten heen en is het sterven richting streep…

Bart is een paar klasses te sterk en is al ver van ons weggelopen. Het wordt een strijd met Niels om de 2e plaats.

Na 2 kilometer slaat Niels een gat op me, ik kan niet volgen, maar ik probeer m’n tempo zo hoog mogelijk te houden, maar ik zie het gat naar Niels toch steeds groter worden.

Niels begint om te kijken, hij is aan het plafoneren.

Ik loop het gat op Niels toe. Niels hangt zich in m’n zog. Er zit behoorlijk veel wind en Niels heeft precies niet veel zin meer om nog eens over te nemen.

Op Sente berg temporiseer ik even.

Boven op de helling gebruik ik de opgespaarde energie om een tempoversnelling te plaatsen en van de kop af loop ik weg van Niels.

Het is nog een kilometer, wat is dat ver zeg…

De finish komt toch langzaam maar zeker dichter en ik overschrijd de finishlijn na 4.7 kilometer in 20:07 (14.08k/u).

Niet de verhoopte 15k/u, maar toch een mooie 2e plaats (44 deelnemers).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.